Filety z plumpki – ułożyć plumpki na patelni, zalać sosem i dusić przez godzinę, w razie potrzeby podlewając wodą.
Flaczki Wozaka – zupa z flakami wozaka oraz dodatkiem różnych warzyw, m.in. marchewki i pietruszki. Należy gotować na wysokim ogniu, a na samym końcu zaleca się dodać parę listków mandragory.
Koktajl Szczęścia – przygotowywany przy użyciu mleka, kakao i dowolnych owoców. Aby go przygotować, należy zmieszać 3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru waniliowego i łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie dodać to wszystko do pół litra mleka. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki owoce do koktajlu. Można pić na ciepło i na zimno.
Leśna Avada – słonina w sosie borówkowym przygotowywana wedle pierwszej receptury Kirilija Sokolova; podobno niektórzy nie dotrwali do ostatniego kęsa.
Merlin na Hawajach – egzotyczna sałatka z owoców morza, błękitnych pomarańczy, musujących kiwi oraz smoczych serc (odmiana rumuńskich magicznych brzoskwiń).
Plumpki duszone w sosie miodowym – najlepiej użyć miodu wiggenowego (sos jest wtedy gęstszy i bardziej aromatyczny), dorzucić nieco drobno mielonych goździków, szczyptę sproszkowanego kamienia księżycowego (najtańszego, jakość nie ma tu tak dużego znaczenia jak przy warzeniu eliksirów).
Pokusa Syreny – zupa ze specjalnej odmiany muli, których muszle pod wpływem gotowania nabierają niepowtarzalnego smaku, są chrupiące i delikatne. Doprawiona odrobiną startych pędów wnykopieńków i kilkoma kroplami wywaru z asfodelusa to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Rozhasany Centaur – sałatka z pieczonym kurczakiem, kapustą mandaryńską, kukurydzą oraz odrobiną startej cebulki hiacynta.
Samsa – ciastka w kształcie trójkątów wypełnione farszem warzywnym bądź mięsem.
Smocze naleśniki – naprawdę ostre, farsz składa się z duszonych warzyw, podsmażanych pędów wnykopieńków, doprawionych chilli. Niektórzy rzeczywiście zieją po nich ogniem, dlatego zaleca się usunąć z ich zasięgu wszystkie cenne bądź łatwopalne przedmioty.
Trytoński przysmak – sałatka z alg i prażonych chorbotków polana sosem czosnkowo-jogurtowym. Prosta i efektowna.
Uśmiech kudłonia – popularna sałatka wegetariańska z pikli, sałaty, pomidorów, z odrobiną Balsamicznego Octu Harrisona i z grzankami.
Zapiekane paluszki – palce druzgotka zapiekane w serze. Przed wstawieniem do pieca należy natrzeć je wyciągiem z korzeni dyptamu, dzięki czemu kości staną się delikatne, przypominające kruchością sucharki i będą mogły zostać zjedzone w całości. Dodać nieco soli czosnkowej do smaku.
Zupa z plumpki – gotowana bez warzyw, za to z wątróbką tej ryby i roztartymi mleczami, posypana proszkiem z chorbotków. Dodaje energii i poprawia nastrój.
Zupa rybna z Ramory – jest to rodzaj zupy, której głównym składnikiem jest wywar mięsa i ości ryb. Smak zupy został określony przez wielu smakoszy jako "nieziemski". Sama ryba kosztuje bardzo dużo i nie jest powszechna ze względu na ustanowienie przez Międzynarodową Konfederację czarodziejów ochrony tego gatunku.
Bazyliszkowe Macchiato – kawa o szmaragdowej barwie, na jej powierzchni pojawiają się niewielkie złociste bąbelki, które przyjemnie łaskoczą podniebienie. Już kilka łyków sprawia, że czujesz się ożywiony i dziwnie podniesiony na duchu.
Chochlikowe cappuccino – nietypowe zielone cappuccino o orzechowym smaku. Do każdej porcji dodawana jest słodka laska, która zamoczona w napoju stopniowo się rozpuszcza i tym samym z każdą chwilą nasza orzechowa kawa staje się waniliową. Istnieje też możliwość wrzucenia do środka małego fioletowego chochlika, który nada naszej kawie alkoholowy posmak. Ewentualnie można go zjeść osobno!
Cytrynowy Raj – kwaskowata herbata dla miłośników egzotyki. Jej zapach przywodzi na myśl deszczowe lato, a gdy spojrzysz na dno swojej filiżanki czy kubka, dostrzeżesz coś na kształt kołyszącego się bambusowego gaju.
Imbirowa mątwa – herbata, której barwa odzwierciedla twój nastrój, ale uważaj – ma ograniczoną gamę kolorów i niektóre mają kilka znaczeń – np. czerwień to gniew, ale i miłość. Smakuje miodem i imbirem.
Sen Memortka – turkusowa herbata o specyficznym, trudnym do określenia posmaku, podawana z ziarnami granatu. Każde rozgryzione ziarno to jedno dobre wspomnienie, które nagle wypłynie z odmętów pamięci.
Smocze espresso – mocny napój o konkretnym piernikowym zapachu. Pobudzający i momentalnie stawiający na nogi. Wyjątkowy poprzez unoszącą się nad nim parę o czerwonym kolorze oraz poprzez drobne kuleczki, na które można się natknąć pijąc ją, a które zawierają pieprzowy sok. Nic tak nie rozgrzewa i nie stawia na nogi jak smocze espresso!
Wiśniowy Gryf – wiśniowa herbata o cierpkim, ale ożywczym smaku, niekiedy doprawiana jednym czy dwoma goździkami. Rozgryzienie ich uważa się za zły omen, ale to pewnie tylko ludzkie gadanie. Pobudza i dodaje energii.
Absynt – bardzo mocny alkohol o szmaragdowej barwie. Jest popularny również wśród mugoli, ale to czarodzieje rozpoczęli jego produkcję i tylko ten produkowany przez magicznych posiada wyjątkowe magiczne właściwości. Trunek ten powoduje zwiększenie się zdolności jasnowidzących u posiadających ten dar czarodziejów, zaś u zwyczajnych magów powoduje jedynie uczucie błogości i szczęścia, a przedawkowany wywołuje iluzje.
Jagodowy jabol – owocowe wino o zawartości alkoholu 17%, którego etykietka głosi, że jagody są własnoręcznie zbierane i wyciskane przez najlepsze domowe skrzaty.
Kawa po rosyjsku – mocna czarna kawa z winem i wódką; rozgrzewa i stawia na nogi, ale przy bardzo niskich temperaturach trzeba uważać, bo bywa zdradziecka.
Malinowy Znikacz – słodka nalewka, bardzo popularna wśród czarodziei starej daty. Produkowana między innymi z kwiatów dyptamu, którym zawdzięcza różowy kolor i właściwości lecznicze – każda babcia-czarownica zaleci ją na przeziębienie! Nazwa pochodzi stąd, że pije się go z wielką przyjemnością i szybko widać dno karafki – niestety, jest to bardzo zdradziecki alkohol, bo błyskawicznie idzie w nogi, dlatego zaleca się pić nie więcej niż jeden kieliszek naraz. Oczywiście, jeśli zależy nam na dotarciu do łóżka o własnych siłach.
Najlepsza Stara Whiskey Campbella – magiczny gatunek whiskey destylowanej przez W. Campbella. Sprzedawana w Pubie pod Trzema Miotłami w Hogsmeade.
Ognista Whiskey – jeden z najpopularniejszych i najmocniejszych magicznych alkoholi. Jak sama nazwa wskazuje, jeden łyk wystarcza, by poczuć w gardle prawdziwy płomień.
Rakija – ciężki napój alkoholowy zbliżony do brandy lub bimbru, otrzymywany przez destylację przefermentowanych owoców.
Rum porzeczkowy – rum owocowy o wysokiej zawartości alkoholu sięgającej nawet osiemdziesięciu procent.
Samogon – wyjątkowo mocna wódka ziołowa pędzona przez właściciela kasyna nieopodal Hogsmeade. Receptura pozostaje tajemnicą i jest przekazywana z ojca na syna.
Sherry – powszechnie lubiane w Anglii zarówno przez czarodziejów, jak i mugoli, wino wzmocnione, pochodzące z Hiszpanii.
Stokrotkowy Haust – alkohol produkowany ze stokrotek, sprzedawany w Gospodzie Pod Świńskim Łbem.
Tęczówka – po wypiciu oczy przybierają tęczowy kolor i widzisz wszystko na tęczowo.
Uścisk Merlina – to po prostu magiczna odmiana mugolskiej wódki, zwana w skrócie Merlinem. Różni się przede wszystkim smakiem i tym, że dodaje wiary we własne magiczne zdolności.
Wino pokrzywowe – zapobiega krwotokom, działa przeciwzapalnie oraz moczopędnie.
Zezowaty Ivan - magiczna rosyjska gorzała. Niesamowicie mocna, dla bardziej delikatnych – nie do przełknięcia.